Shiffrin har slået en vanvittig rekord, og flere kan være for fald: Den bedste i historien

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Shiffrin har slået en vanvittig rekord, og flere kan være for fald: Den bedste i historien
Tirsdag slog Mikaela Shiffrin blandt andre Lara Gut-Behrami og Federica Brignone i Kronplatz. Det var hendes 83. World Cup-sejr.
Tirsdag slog Mikaela Shiffrin blandt andre Lara Gut-Behrami og Federica Brignone i Kronplatz. Det var hendes 83. World Cup-sejr.
Tiziana Fabi/AFP
Med sin storslalomsejr tirsdag i italienske Kronplatz har Mikaela Shiffrin sat sig alene på kvindernes alpine skiløbstop med flere sejre end nogen anden i historien, og der er blot tre sejre op til legendariske Ingemar Stenmark. Lindsey Vonn, der var indehaver af rekorden indtil Shiffrin satte skabet på plads, mener, at hendes yngre landsmand er den bedste i historien, og en tidligere konkurrent tror, at Shiffrin sagtens kan ende med et trecifret antal sejre.

Det var historie, der blev skrevet, da Mikaela Shiffrin i starten af januar vandt storslalom i slovenske Kranjska Gora. Det var nemlig sejr nummer 82, der udlignede Lindsey Vonns vilde rekord for flest World Cup-sejre nogensinde blandt kvinderne.

Men nu er rekorden endegyldigt Shiffrins. Med sin World Cup-sejr tirsdagens storslalomløb i Kronplatz fik den kun 27-årige amerikaner gjort kål på Vonns rekord, og dermed er der ingen over og ingen ved siden af Mikaela Shiffrin, når man slår op under flest sejre på World Cuppen hos kvinderne.

Ser man overordnet, og inkluderer herrerne, er der endda kun én eneste over Mikaela Shiffrin, Mr. Slalom i egen høje person, svenske Ingemar Stenmark. Men med blot tre sejre mere end Shiffrin, så er den rekord i allerhøjeste grad også indenfor rækkevidde. Shiffrin har allerede for længst overgået Stenmark i amerikanerens favoritdisciplin, slalom, hvor Shiffrin er den suverænt mest vindende skiløber nogensinde.

Hvor langt kan Shiffrin nå? Kan amerikaneren, der altså stadig blot er 27 år gammel, smadre alle rekorderne? Det mener hendes tidligere konkurrenter i hvert fald.

Den bedste nogensinde

Lindsey Vonn, der i 2019 indstillede karrieren, må altså finde sig i ikke længere at være indehaver af rekorden for flest World Cup-sejre, men amerikaneren, der specialiserede sig i fartdisciplinerne, lægger dog heller ikke skjul på, at der er tale om noget helt specielt med landsmanden Mikaela Shiffrin.

"Mikaela er i mine øjne den bedste skiløber, der nogensinde har levet. Hun vil slå min rekord for flest World Cup-sejre meget hurtigt, og hun vil blive kendt som den bedste skiløber i historien," fortalte Vonn tilbage i december til Olympics.

Netop ved OL var det ellers en enormt skuffende omgang for Mikaela Shiffrin i Beijing i 2022, hvor den ellers så pålidelige amerikaner udgik af både slalom og storslalomløbene, hvor hun ellers var regnet blandt de helt store favoritter.

Shiffrin er dog i allerhøjeste grad kommet tilbage på ret kurs ovenpå det skuffende vinter-OL, for i denne sæson er det indtil nu blevet til hele otte sejre, fire i slalom, tre i storslalom, én i Super G, hvilket allerede nu er Shiffrins fjerdebedste sejrshøst i en enkelt sæson.

Selvom de tekniske discipliner er favoritterne hos Mikaela Shiffrin, har hun også flere gange excelleret i fartdisciplinerne.
Tiziana Fabi/AFP

Kan det hele

Da Mikaela Shiffrin voksede op som ung skiløber, var der særligt to professionelle, hun så op til. Den ene var landsmand Bode Miller, den 45-årige amerikaner der i 2017 indstillede karrieren ovenpå 20 års skiløb, med 33 World Cup-sejre og seks olympiske medaljer i bagagen.

Den anden var legendariske Janica Kostelić. Den 41-årige kroat indstillede allerede karrieren som 25-årig på grund af vedvarende skader. Alligevel formåede Kostelić at vinde 30 gange på World Cup-niveau og vandt tre gange den samlede World Cup.

Både Kostelić og Miller har vundet i alle de fem klassiske discipliner: Slalom, storslalom, Super G, styrtløb og kombineret. På herresiden er Miller én af blot fem til at opnå dette. På kvindesiden er Kostelić én ud af i alt syv. Den seneste til at opnå denne bedrift? Det er såmænd Mikaela Shiffrin, der således er lykkedes med at gå i fodsporene på to af sine helt store idoler.

"Det var altid enormt inspirerende at se udøvere, som kunne gå fra at vinde slalom den ene uge til fartdisciplinerne den næste og så gå videre til et storslalom, hvor de kom med en skiløbsstil og teknik, der var hurtig i alle disciplinerne, uanset hvad de gjorde," har Shiffrin tidligere fortalt til Team USA om sin idolisering af Miller og Kostelić.

Mulighed for trecifret

En anden skiløber, der har vundet i de fem klassiske discipliner, er 39-årige Tina Maze, der rundede sin karriere af i 2017. Sloveneren, der i 2013 kørte en fantomsæson og hentede det højeste antal World Cup-point nogensinde i en enkelt sæson, har således nået at køre mod Mikaela Shiffrin ved mange lejligheder, og hun mener, at der kun er én, der kan slå Shiffrin.

"Den eneste, der kan slå Mikaela, er Mikaela. Der er ingen anden åbenlys konkurrent, og det er egentlig bare et spørgsmål om, at hun forbliver motiveret og undgår skader," fortæller Maze ifølge Eurosport.

Med bare tre sejre op til Ingemar Stenmark og ni konkurrencer tilbage i de tekniske discipliner – fire gange storslalom og fire gange slalom – er alletiders vildeste alpine skiløbsrekord altså indenfor rækkevidde, men Tina Maze mener, at det kan blive meget vildere.

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun nok skal gå langt over de 86 sejre – 100 er meget, meget realistisk," kommer det fra Tina Maze.