Norske supermænd fik reddet kastanjerne ud af ilden: Levede op til favoritværdigheden

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Norske supermænd fik reddet kastanjerne ud af ilden: Levede op til favoritværdigheden
Johannes Thingnes Bø med armene i vejret har været et særdeles velkendt syn i denne sæson.
Johannes Thingnes Bø med armene i vejret har været et særdeles velkendt syn i denne sæson.
Tobias Schwarz/AFP
Der var både store overraskelser og store skuffelser, da der onsdag blev sat gang i årets verdensmesterskaber i skiskydning i tyske Oberhof. Og så var der også det, der var helt og aldeles forventet.

Norsk guld. For nordmændene var de helt, helt store favoritter til onsdagens mix stafet, hvor først to kvinder og herefter to mænd skulle tackle seks kilometer i løjpen i Oberhof, krydret med to skydninger undervejs, én liggende og én stående.

Men det startede ellers helt forfærdeligt for nordmændene, for på første tur fik Ingrid Landmark Tandrevold slet ikke den stående serie på standpladsen, som hun havde håbet på. Hele tre forbiere blev det til, og da nordmanden kun satte to af sine ekstra skud, måtte hun en tur i strafrunden, mens både franskmændene med Julia Simon og italienerne Lisa Vittozzi kom flot fra start.

Norge har dog to esser i baghånden, der hedder Sturla Holm Lægreid og Johannes Thingnes Bø. Førstnævnte nummer to i World Cuppen, sidstnævnte den suveræne etter, verdens ubetinget bedste skiskytte i øjeblikket, bedre skydende end nogensinde før, hurtigere i sporet end nogensinde før.

Og netop de to norske herrer fik, sammen med en solid præstation af Marte Olsbu Røiseland på anden tur, reddet kastanjerne ud af ilden, så da Thingnes Bø gik ud fra allersidste skydning, var det tæt efter italienske Tommaso Giacomel. I løjpen var der dog intet at gøre for unge Giacomel, for her er der ingen, der kan følge Thingnes Bøs vanvittige tempo.

Rutineret nordmand udligner guldrekord

Norge tog dermed verdensmesterskabernes første guld, nummer ét ud af syv mulige for Thingnes Bø, der kan blive første atlet i historien til at vinde samtlige syv, hvis det skulle lykkedes for ham. Det er dog et stykke historie, der endnu ikke er skrevet.

Det er til gengæld historien om Marte Olsbu Røiseland, for med sin guldmedalje udligner den 32-årige erfarne nordmand nemlig legendariske Magdalena Neuners 12 VM-guldmedaljer. Olsbu Røiseland kan altså ende allerøverst på den liste, hvis det skulle blive til én guldmedalje mere i Oberhof.

Føromtalte Tommaso Giacomel var med til at skabe en af dagens helt store overraskelser. For mens nordmændene måske havde sine esser på de to sidste ture, i form af herrerne, så var det lige omvendt hos italienerne, hvor Lisa Vittozzi som bekendt startede stærkt ud, hvorefter rutinerede Dorothea Wierer fulgte flot op.

Italienerne havde dog først 22-årige Didier Bionaz og derefter den jævnaldrende Giacomel på de to afsluttende ture, og de to unge italienere var altså under stort pres med navne som Sturla Holm Lægreid, Johannes Thingnes Bø og Quentin Fillon Maillet omkring sig. De levede dog flot op til presset og endte med at tage en fornem sølvmedalje.

Didier Bionaz, der indtager pladsen som nummer 48 i den samlede World Cup, var blandt dagens store positive overraskelser.
Christof Stache/AFP

Skuffelse for hjemmepublikum

For franskmændene så det længe lovende ud efter flotte ture af både Julia Simon og Anais Chevalier-Bouchet, men både Emilien Jacquelin og Quentin Fillon Maillet måtte bruge adskillige ekstra patroner på deres ture, og så måtte franskmændene tage til takke med en bronzemedalje, som de endda var tæt på at smide.

Med ganske få meter tilbage kørte Fillon Maillet nemlig forkert og var på vej ud på en unødvendig ekstra runde i stedet for at gå i mål, og derfor var franskmændene lige ved at sætte metallet over styr, da østrigske Simon Eder kom strygende og endte blot fire sekunder efter.

Skuffende var til gengæld både det tyske hjemmebanehold og svenskerne. For Sverige så det ellers ud til, at de stadig har chancer for at blande sig i medaljestriden, efter Martin Ponsiluoma havde kørt en aggressiv tur og holdt fint snor i franskmændene, men det gik helt, helt galt for Sebastian Samuelsson på fjerde og sidste tur.

Svenskeren måtte nemlig ud i vanvittige tre strafrunder, mens tyskerne med en strafunde og ni ekstra patroner – i øvrigt det samme som nordmændene – sluttede som seksere efter et relativt upåagtet, men flot præsterende, tjekkisk hold.

Næste punkt på VM-dagsordenen i Oberhof er kvindernes sprint, når der fredag 10. februar venter 7,5 kilometers intens skiskydning, før herrernes sprint på 10 kilometer venter lørdag.