Efter lang dag i udbrud: Mads Pedersen må nøjes med tredjeplads i norsk triumf

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Efter lang dag i udbrud: Mads Pedersen må nøjes med tredjeplads i norsk triumf
Hvis Mads Pedersen fik en bratwurst efter årets Münsterland Giro, var den velfortjent. Danskeren tilbragte mange timer i udbrud og blev nummer tre.
Hvis Mads Pedersen fik en bratwurst efter årets Münsterland Giro, var den velfortjent. Danskeren tilbragte mange timer i udbrud og blev nummer tre.
Profimedia
Blot 20-årige Per Strand Hagenes sikrede sig tirsdag karrierens tredje professionelle sejr, da han med kort til mål stak af fra frontgruppen i årets Münsterland Giro og kørte alene i mål. Mads Pedersen var ellers med i omtalte gruppe, men danskeren måtte nøjes med en tredjeplads.

Münsterland Giro blev for snart to årtier siden sat i søen ovenpå Giro d’Italias start få år forinden, da det italienske storløb i 2002 var en tur forbi blandt andet den historiske tyske by, Münster. Siden er løbet ganske ofte blevet vundet i en massespurt af en af feltets hurtigste herrer, og vinderne gennem tiden tæller således blandt andre Mark Cavendish, André Greipel og Marcel Kittel.

Men det blev hverken en sprinter, en tysker, eller en massespurt i tirsdagens udgave, der, traditionen tro, blev afviklet på Tag der Deutschen Einheit, dagen hvorpå Tyskland fejrer genforeningen af Vest- og Østtyskland i 1990. 

I stedet blev det en ganske ung nordmand, der kunne lade sig hylde som årets vinder af Münsterland Giro – og han var tilsyneladende ikke helt selv klar over det, da han krydsede målstregen. Således stak 20-årige Per Strand Hagenes af med under to kilometer til mål, og ingen kunne modstå Jumbo-Visma-nordmandens angreb. 

Mere end 150 kilometer forinden var feltet blevet splittet i to dele, og en eksklusiv gruppe med omtrent 30 ryttere var kommet afsted. En ekstremt stærk gruppe der blandt andet talte danske Mads Pedersen, Alpecin-Deceunincks lynhurtige Kaden Groves, Uno-X’ bomstærke nordmand Søren Wærenskjold, såvel som en stærk Jumbo-Visma trio, der foruden Strand Hagenes også inkluderede den nykårede europamester, Christophe Laporte, og italienske Edoardo Affini

Selvom særligt Intermarché-Circus-Wanty jagtede i feltet bag, for at køre belgiske Gerben Thijssen i position til at gå efter sejren i en massespurt, så kom det jagtende felt aldrig tættere på end cirka et halvt minuts penge på løbets resterende kilometer, og hver gang de nærmede sig, lod frontgruppen til at skrue op for intensiteten. 

Som afgørelsen skulle findes i Münster og de afgørende kilometer blev ramt, forsøgte blandt andet Christophe Laporte sig med et potent angreb, men franskmanden fik den stærke hollænder Nils Eekhoff med på slæb, og det var ikke en del af planen. 

Samtidig sørgede Edward Planckaert for at ofre sig for sin lynhurtige holdkammerat Kaden Groves, men da Planckaert fik hentet Laporte og Eekhoff, var den belgiske tank ved at være godt tom. Det udnyttede Strand Hagenes med et veltimet og stærkt angreb, som ingen i gruppen nåede at opfange, førend det var for sent. 

Nordmanden sejlede væk, mens Mads Pedersen og Kaden Groves kiggede på hinanden, samtidig med at de to hurtige herrer blev holdt i skak af Strand Hagenes’ holdkammerater Laporte og Affini. Da nordmanden bragede over målstregen, gjorde han dog ingen som helst antræk til at juble. I stedet fortsatte han videre i høj fart, tilsyneladende med en tro om, at der endnu resterede en runde. 

Det gjorde der bare ikke, og Per Strand Hagenes blev dermed den første nordmand nogensinde til at vinde Münsterland Giro, og samtidig blev han også den yngste med sine 20 år og 85 dage, omtrent 260 dage yngre end holdkammerat Olav Kooij, der tidligt på dagen blev fanget i det forkert felt, var, da han sejrede i 2022.

For Mads Pedersen blev det til en tredjeplads, da australske Kaden Groves slog danskeren i spurten. Det var danskerens top-10-placering nummer 37 i professionelle løb i denne sæson, hvilket er delt flest i denne sæson, en førsteplads som den forhenværende verdensmester deler med ingen ringere end sin danske holdkammerat Mattias Skjelmose.