Favoritter i duel på historisk stigning: Dansk topresultat i colombiansk triumf

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Favoritter i duel på historisk stigning: Dansk topresultat i colombiansk triumf
Santiago Buitrago vandt fredag for anden gang i karrieren en Giro d'Italia etape.
Santiago Buitrago vandt fredag for anden gang i karrieren en Giro d'Italia etape.
Jennifer Lorenzini/Reuters/Ritzau Scanpix
Mens klassementsfavoritterne kæmpede om sekunderne forud for lørdagens altafgørende enkeltstart, så blev der blandt fredagens angrebsivrige udbrudsryttere kæmpet om en etapesejr på en historisk stigning. Den endte colombianske Santiago Buitrago med at tage foran en efterhånden canadisk publikumsfavorit, mens danske Magnus Cort kørte sig til en enormt flot tredjeplads.

Der er ikke noget, der hedder "retfærdighed" eller "fortjent" i professionel sport, men hvis man alligevel skulle formaste sig til at snakke om den slags, så havde det været fuldt ud fortjent, hvis canadiske Derek Gee fredag havde vundet 19. etape af Giro d’Italia.

Den 25-årige Israel-Premier Tech-rytter har forsøgt igen og igen i årets rundtur i det italienske, kørt med i udbrud dag efter dag. Forud for fredagens helt store bjergetape til Tre Cime di Lavaredo var det blevet til tre andenpladser og to fjerdepladser for canadieren.

Men eliteidræt er ubarmhjertigt, her gives der ikke ved dørene, og havde man håbet på en canadiske etapesejr til Derek Gee, så blev colombianske Santiago Buitrago skurken, der stak kniven ind, slukkede de rød-hvide, lønneblads formede nordamerikanske drømme.

Den lille sydamerikanske spirrevip fra Bahrain-Victorious fik nemlig timet sin indsats til perfektion, lod canadiske Gee kører lidt væk, lukkede hullet stille og roligt, og accelererede væk fra Israel-Premier Tech-lykkeridderen, der slukøret måtte indkassere sin fjerde andenplads i årets Giro d’Italia.

Magnus Cort har allerede vundet en etape i årets Giro d'Italia, og fredag kæmpede han sig til en fornem tredjeplads på en vild bjergetape.
Jennifer Lorenzini/Reuters/Ritzau Scanpix

I stedet kunne Buitrago, blot 23 år gammel og allerede med en etapesejr fra seneste års Giro i bagagen, altså skrive sig i historien som vinder på den legendariske Tre Cime di Lavaredo, i selskab med navne som Felice Gimondi, Lucho Herrera, Vincenzo Nibali.

Danske Magnus Cort var ellers også med i morgenens udbrud, som altså endte med at holde helt til målstregen, men danskeren kunne ikke følge de lettere ryttere i de høje Dolomitter, hvor både Passo Campolongo, Passo Valparola, Passo Giau og Passo Tre Croci blev passeret, før end de modbydelige afsluttende kilometer på Tre Cime di Lavaredo blev forceret.

Sejren på bjerget med de tre tinder, hvor Eddy Merckx i 1968 grundlagde en af karrierens allerflotteste sejre, er Buitragos fjerde i karrieren og den anden colombianske etapesejre i årets Giro d’Italia, efter Einer Augusto Rubio tidligere i løbet også vandt på en bjergafslutning.

Blandt favoritterne forsøgte både Jumbo-Vismas slovenske stjerne Primož Roglič og INEOS Grenadiers løbsførende waliser Geraint Thomas sig med angreb på de afsluttende kilometer, men i første omgang fik ingen af dem for alvor rystet hinanden, mens UAE Team Emirates' portugisiske João Almeida kørte sit sædvanligt malende tempo uden at lade sig påvirke af accelerationerne.

På den sidste kilometer fik Thomas og Roglič dog hægtet Almeida af, og mens det længe lignede, at Thomas skulle tage et par sekunder på Roglič, så fandt sloveneren et ekstra gear på de afsluttende hundrede meter, hvor han ikke bare overhalede briten, men sågar også fik indhentet tre vigtige sekunder på Geraint Thomas, men danske Magnus Cort tog sig dog lige præcis af tredjepladsen foran Roglič.

Dermed er der 26 sekunders forskel på Roglič og Thomas forud for lørdagens altafgørende enkeltstart. Her venter nemlig 18,6 kilometer, der ganske vist starter fladt, men derefter venter 7,8 kilometers opstigning til Monte Lussari med en gennemsnitlig stigningsprocent på over 11.

Her må løbets samlede vinder forventes at findes, for søndag venter en ukompliceret omgang i og omkring Rom med start i EUR-distriktet, hvor det i 1942 var planlagt at afholde verdensudstilling, inden der køres fem omgange i Roms historiske gader med målstreg tæt på Fædrelandets Alter, Nationalmonumentet for kong Victor Emanuel 2.