Analyse: Fenerbahce på jagt efter fornyet selvforståelse på europæisk tredje klasse

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Analyse: Fenerbahce på jagt efter fornyet selvforståelse på europæisk tredje klasse
Edin Dzeko bomber videre for Fenerbahce
Edin Dzeko bomber videre for Fenerbahce
Profimedia
Conference League og Fenerbahce rimer ikke på hinanden. Det er en af de allerstørste klubber i Tyrkiet, men storhedstiden ligger omkring 15 år tilbage i europæisk kontekst. Dengang var man i kvartfinalen i Champions League og klubber som Chelsea, Manchester United og PSv blev nedlagt på eget græs. Nu hedder det Conference League og knap så feterede modstandere for det tyrkiske storhold.

Fenerbahce SK er den mest vindende klub i Tyrkiet med 28 ligatitler og 28 sølvmedaljer. I Süper Lig-æraen, der startede i 1959, er det blot sket 14 gange, at Fenerbache ikke har fået medaljer om halsen. Det er dog 10 år siden det seneste mesterskab, der blev vundet i 2013-14-sæsonen.

I sidste sæson blev det blot til en andenplads efter Galatasaray, og tyrkerne er via knusende sikre sejre, blandt andet 6-1 samlet over Twente, blevet klar til gruppespillet i Conference League, hvor FC Nordsjælland kommer på besøg torsdag aften.

Som det også er tilfældet med rivalerne fra Galatasaray, er det et mandskab med masser at stjernedrys, om end det typisk er spillere med fremtiden bag sig, der tjekker ind på Şükrü Saracoğlu, som er tyrkernes hjemmebane.

Internationalt stjernedrys 

Spillere som Fred og Dusan Tadic har tidligere spillet på mere prominente adresser end Istanbul. Brasilianske Fred, har været på holdkortet på Old Trafford, dog uden for alvor at slå igennem i Premier League, trods sine flere end 200 kampe for The Reds Devils. Som anker på midtbanen besidder brasilianeren dog uomtvisteligt en masse evner, hvilket 32 landskampe for ”Selecao” da også bevidner.

Serbiske Tadic har i en årrække haft stor succes i Holland, de seneste fem sæsoner hos Ajax. Med sine 34 år er Tadic en af de ældste spillere hos Fenerbache, og mon ikke der tikker et pænt beløb ind på kontoen hver måned, da Fenerbache ikke skulle bekymre sig om en overgangssum.

Målmanden Dominik Livakovic er kommet til fra Dinamo Zagreb. Kroaten har længe været rygtet væk fra hjemlandet, ikke mindst qua hans præstationer på det kroatiske landshold, hvor Livakovic især er kendt for sine evner på straffespark.

Helt fremme på toppen i Fenerbahces 4-2-3-1 formation, finder man Edin Dzeko. Den bosniske målmaskine, der så sent som i maj måned spillede Champions League finale for Inter, er kommet glimrende fra start. Den 37-årige Dzeko er noteret for fire mål i fire kampe. Senest i weekenden, hvor han på bagerste stolpe udplacerede Antalyaspors målmand, med et trademark hovedstød..

Bosnieren er en notorisk målscorer og har lavet mål i alle sine klubber. Hans scoringer er ikke nødvendigvis de flotteste, men Dzekos placeringsevne og rutine gør ham til en håndfuld for alle midtstoppere. Derudover kan han score med begge ben og er eminent i hovedspillet.

Som på de fleste tyrkiske hjemmebaner bliver der skabt en voldsom kulisse på hjemmebanen, Şükrü Saracoğlu. Når der er udsolgt sidder der 48.000 medlevende tyrkere, men typisk ligger tilskuertallet til Fenerbaches hjemmekampe på lige under 40.000.

Selvom æren for forboldtermen ”Welcome to Hell”, tilfalder Galatasaray, venter der nordsjællænderne noget af et kulturchok i forhold til Right To Dream Park.

Derfor ligger der en stor opgave for Johannes Hoff Thorup og staben omkring FC Nordsjælland, i at forberede spillerne på forholdene. 

Hoff Thorup til klubbens hjemmeside
Ritzau Scanpix

Med en spiller som Dzeko på toppen kunne man fristes til at tro, at tyrkerne spiller på lange pasninger op til bosnieren. Det er ikke tilfældet, for rundt om Dzeko ligger, udover førnævnte Dusan Tadic, også dygtige tekniske spillere i form af Sebastian Szymanski og tyrkiske Cengiz Ünder. Sidstnævnte fik blot fire minutter senest grundet en skade, så måske slipper FCN for ham, men der er skarpe folk klar i kulissen.

Irfan Kahveci, der kom ind i stedet for Ünder, lavede et mål og en assist i weekenden, hvilket gav ham karakteren 8,6 hos Flashscore. Europæisk er der nærmest ild i den 28-årige tyrker, der har scoret fire mål i kvalifikationskampene.

Fenerbahce er ikke et hold der presser modstanderne særligt højt og her ligger mulighederne måske for FC Nordsjælland. Hvis de kan holde i bolden og spille rundt om tyrkerne, så går dampen måske af kedlerne, både på og udenfor banen. Lykkes det, har FCN gode muligheder for at skabe overraskelsen.

Tyrkerne er ikke vant til at deres modstandere tør spille op til dans. Slet ikke i Istanbul. Her er det kotyme at hovedparten af modstanderne parkerer bussen. Derfor kan der snildt opstå forvirring, hvis FCN formår at spille deres eget spil.

Med deres hurtige spil kan FCN nemlig komme ind og gøre rigtigt ondt på Fenerbahce, hvis danskerne holder koncentrationen gennem samtlige 90 minutter.

I weekenden mod FC København viste FCN stor kvalitet på hjørnespark. Rammer de dem på samme måde, er Fenerbahces stoppere til at tale med og det samme er deres backs, som både Diomande og Nuamah godt kan gøre rundtossede.

I weekendens kamp var det Antalyaspors 9'er, Adam Buksa, der viste svagheden hos Fenerbahces stoppere. Der blev givet for meget plads, og til tider virkede de febrilske. Det kan være rent guf for Marcus Ingvartsen, hvis han rammer dagen.

Kampen mellem Fenerbahce og FC Nordsjælland sparkes i gang torsdag kl. 18:45.

Følg kampen live i Flashscores Match Centre.