Analyse: Er FCKs tyrkiske modstandere stadig et storhold?

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Analyse: Er FCKs tyrkiske modstandere stadig et storhold?
Mauro Icardi er hjemmeholdets helt store stjerne.
Mauro Icardi er hjemmeholdets helt store stjerne.
Profimedia
Onsdag aften venter FCKs første, store opgave på deres opfølger til sidste sæsons Champions League-eventyr.

I gruppe A, hvor københavnerne udover Galatasaray har trukket de flerdobbelte Champions League-vindere fra Bayern München og Manchester United, handler det om at komme godt fra start, og det er selvfølgelig de tyrkiske mestre, der er den lavest hængende frugt. 

Men at kalde dem en overkommelig modstander, det er at stramme den.

Hjemme på Rams Park er der altid garant for at få blæst ørerne igennem af de mere end entusiastiske tilskuere der, og med 23 titler er de det mest vindende, tyrkiske hold nogensinde.

Men hvilken forfatning er de i nu, i forhold til tidligere, hvor de både har præsteret at vinde UEFA Cuppen (I Parken, over selveste Arsenal, såmænd) samt Super Cuppen i år 2000?

Gammel midtbaneslider står i spidsen

Umiddelbart, så er det tydeligt, at det stadig er et hold, der har en vis magnetisme for spillere, der måske enten ikke er nået højeste hylde endnu, eller som er på vej et trin ned.

Eksempler på førstnævnte er danske Viktor Nelsson, der ivrigt rygtes til større adresser, samt brasilianske Tete, der har været gennem en værre klubkarussel, siden han skiftede fra Shakhtar Donetsk i 2019.

I den anden ende af spektret finder vi den tidligere Chelsea-stjerne Hakim Ziyech samt Wilfried Zaha, der i en alder af 30 har valgt at forlade Crystal Palace, hvor han gennem adskillige sæsoner har været den måske vigtigste spiller på holdet. 

Ansvarlig for holdet står Okan Boruk, der igennem 12 sæsoner i to omgange var en hårdtarbejdende figur med et enormt løbepensum på netop Galatasarays midtbane. Han har siden sin ankomst i januar sidste år gjort meget for at transformere holdets spillestil til at være fokuseret omkring en offensiv, hvor der skal være fart over feltet. 

Han har især holdt sig til en 4-2-3-1 opstilling med mulighed for at variere til 4-4-2 eller 4-3-2-1. Det betyder selvsagt at midtbanen er særdeles løbevillig, hvilket passer til managerens stil, samt at der ofte vil være overvægt i offensiven. 

Icardi giver angreb star quality

Det medførte blandt andet, at holdet i sidste sæson i lange perioder havde et xG (expected goals) på helt op til 2,13, så vi har med et offensivt minded hold at gøre. At det er således også i denne sæson kan især takkes Mauro Icardi. 

Den argentinske, tidligere landsholdsspiller med fortid som topscorer i Serie A (og en længere række kontroverser i privatlivet) var sidste år udlejet fra PSG, hvilket resulterede i hele 22 mål i 24 kampe for Icardi. 

Billedet er fortsat i denne sæson, hvor han så vidt har fem mål i fire kampe at prale med. Denis Vavro får med andre ord noget at se til i det københavnske midterforsvar. I en alder af 30 år er Icardi stadig en af de bedste afsluttere i Europa, så selv halve chancer skal holdes væk fra den dødensfarlige angriber.

Det er dog ikke ensbetydende med, at han er den eneste fare hos “Cimbom”. Et andet nytilkøb er således Napolis topscorer gennem tiderne, Dries Mertens. Den 1,69 meter høje belgier, der gennem ti sæsoner gjorde Serie A til sin egen baglomme med sin evne til med sin sublime teknik at sætte modstandere på hælene og derefter afstraffe dem med mål.

Den lille elegantier er efterhånden blevet 36 år, men kvalitet på det niveau kan ikke fornægtes, og han vil utvivlsom også være en belastning for FCKs defensiv, hvis han får bolden for fødderne og bliver retvendt. 

Galatasaray arbejder med så få mulige opspilsstationer i deres offensiv, som muligt, og det passer de to stjerner godt. De kan sagtens få meget ud af selv situationer, hvor de umiddelbart er i undertal.

For fart er essentielt for "Galas" succes på modstanderens banehalvdel, og selvom hverken Icardi eller Mertens løber solen sort, så ved de, hvornår man skal brænde meterne af, og det er en stor kvalitet.

Seneste startopstilling med karakter
Flashscore

Kan såres på kontraer - og egen mangel på offensiv succes

Offensive esser til trods, så har Galatasaray deres mangler i defensiven. Ganske vist har de kun tabt en af de sidste ni hjemmekampe i CL, og af deres seneste 10 kampe i alle turneringer har de vundet de otte og spillet to uafgjorte.

De var dog tæt på sensationelt at ryge ud af CL-kvalifikationen mod Molde. Nordmændene formåede at spille på deres styrker - som på mange måder ligner FC Københavns, med vægt på kontrolleret defensiv og veldisponerede kontrastik, og det holdt dem inde i opgøret helt hen til slutningen af anden kamp. 

Galatasarays stilling
Flashscore

Hvis Løverne formår at holde dem fra fadet i den første halve time i Istanbul, så vil meget af distancen allerede være nået, og FCK vil kunne satse på de kontraer, som deres meget bevægelige kanter lægger op til at servicere angriberne med.

Tyrkerne har forstærket sig i defensiven ved blandt at hente Davinson Sanchez, men den tidligere Ajax- og Tottenham-spiller er kun netop landet i klubben, har slet ikke fået debut endnu og vil stadig skulle finde sin plads.

Ligeledes har både Ziyech og Zaha nærmest ikke spillet endnu, så man kan for FCK håbe, at de tre stjerner er lidt falmede for tiden.

Derudover er deres sikre ankermand og anfører i målet, Fernando Muslera, ved at være lidt aldersstegen, og en mand, som før omtalte Vavro måske skal have lov at teste fra distancen med sin (til tider) strålende højrefod.

I og med, at Andreas Cornelius igen har måttet tage en plads på lazarettet, er man fra FCKs side nødt til at spille med andre kort i angrebet, og her er en af nøglerne, at de små, driblestærke typer som Mohamed Elyounoussi, Elias Achouri og Roony Bardghji tager stafetten op fra deres spil i Superligaen og tør udfordre.

Tyrkerne vil som altid føle sig pressede til offensiv på hjemmebane mod en på papiret svagere modstander, og det vil åbne for kvikke kontraer.

Jacob Neestrup har op til kampen givet udtryk for en stor ro, og at man skal spille på sine egne forcer. Det vil naturligvis altid være en floskel, og selvfølgelig skal de gøre det.

H2H
Flashscore

Men pointen er nok nærmere, at FCK faktisk har gode chancer for point i Istanbul, især taget i betragtning, hvor god en sæsonstart de danske mestre har fået. Vigtigst er, at Neestrups umiddelbare ro lader sig overføre til banen, og at eksempelvis en mand som Lukas Lerager ikke lader sig overtænde i den tyrkiske krudttønde, for presset ligger absolut på hjemmeholdet.

Hold øje med: I skyggen af Icardi ligger den 24-årige hjemmehelt Kerem Akturkoglu. Den klejne kantspiller har lavet tre mål i fire kampe indtil videre i denne sæson, og vil give Elias Jelert en del at arbejde med defensivt. Hvis FCK lader for meget fokus ligge på de større stjerner på Galatasarays hold, så kan han komme til at kunne stjæle billedet.

Følg kampen live på Flashscore