De fem klubber med de største transferoverskud: Benfica, Ajax og en overraskelse fra Frankrig

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
De fem klubber med de største transferoverskud: Benfica, Ajax og en overraskelse fra Frankrig
Enzo Fernandez er et af Benficas største nylige salg
Enzo Fernandez er et af Benficas største nylige salg
Profimedia
Producer spillere eller køb dem billigt og send dem ud i verden for et klækkeligt beløb. Om et par måneder gør du det så igen og igen og igen og igen. Få derefter resultater både i den hjemlige liga og i Europa. Det er det ideelle økosystem for en elitefodboldklub, men det kræver en stor indsats at få det til at fungere. Men når man først er kommet i gang, er det en fornøjelse. Pengene fra transfers strømmer ind, da topklubberne ser dig som en uendelig kilde tilkvalitetsspillere. Flashscore News har med hjælp fra transfermarkt.com udvalgt de 5 europæiske klubber med de største transfergevinster i løbet af de sidste 10 år.

Benfica

+ 731,24 mio. euro

Vil du lære, hvordan man kombinerer spillerudvikling og salg med god fodbold? Så tag til Lissabon. Benficas hovedkvarter kan give dig en god forklaring. Indtil for nylig stod den tidligere midtbanespiller Rui Costa i spidsen for den sportslige afdeling, og han formåede at bringe sin magi fra banen ind på kontoret. Nu fører han tilsyn med klubbens drift fra sin position som præsident.

Og det er et behageligt job. Den portugisiske klub har haft et overskud på over en halv milliard euro siden 2012/13-sæsonen. Den har vundet ligaen fem gange, har nået Europa League-finalen to gange og er endda i Champions League-kvartfinalen i denne sæson.

Hvis man ser på de fem dyrest solgte spillere i perioden, er to (Joao Felix og Ruben Dias) kommet gennem det berømte Benfica Campus. Og talentfabrikken står bestemt ikke stille.

Der er andre på vej mod tinderne. For eksempel sluttede den 19-årige midterforsvarer Antonio Silva sig sidste sommer til truppen under ledelse af træner Roger Schmidt. Dengang vurderede den respekterede Transfermarkt-side ham til 300.000 euro. I dag står Silva til 25 millioner.

Flashscore
Flashscore

Ajax Amsterdam

+ 455,55 millioner euro

En historie ganske meget i stil med den om Benfica. Ajax kan også prale af et akademi, der producerer den ene interessante spiller efter den anden og er ikke bange for at give dem en chance på førsteholdet. Begge klubber investerer også mange penge i scouting uden for Europa.

Det er derfor ikke underligt, at den indsats kommer tilbage til klubben gennem salg. I den undersøgte periode omsatte Ajax, hvor ikoner som Edwin Van der Sar eller den nu tidligere sportsdirektør Marc Overmars styrede processen, et overskud på 455 millioner euro.

Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong og Donny van de Beek drog fra Amsterdam videre til verdens bedste klubber. Alle tre havde været hos Ajax siden teenageårene. Men at scouting i Sydamerika også fungerer, viser to andre navne på listen.

Brasilianeren Antony ankom i sommeren 2020 fra Sao Paulo for 15 millioner euro. To år senere købte Manchester United ham for 95 millioner. Et andet eksempel på smart scouting i udlandet er Lisandro Martinez - han kom fra argentinske Defensa for syv millioner, og tre år senere sendte De Røde Djævle 50 millioner mere for at sikre sig ham.

Flashscore
Flashscore

Porto

+ 437,98 millioner euro

Og så er vi tilbage på den iberiske halvø igen. Det skal her nævnes, at Sporting lige akkurat missede top 5 over de 5 klubber med de største overskud.

Det interessante ved tilfældet Porto er dog, at man endnu ikke har solgt en spiller for mere end €50 millioner. Førstepladsen indtages af den brasilianske midterforsvarer Eder Militao, som skiftede til Real Madrid i sommeren 2020. Han er efterfulgt af den colombianske fløj Luis Diaz'  skifte til Liverpool, og tredjepladsen deles af James Rodriguez (Monaco) og Eliaquim Mangala (Manchester City).

Porto foretog flere transfers til en værdi af 30-40 millioner euro i perioden. Senest blev Vitinha solgt til PSG for det beløb. Det var disse salg, der katapulterede dem ind blandt de fem eliteklubber med de største overskud.

I modsætning til Benfica kaster de sig desuden ikke ud i dyre projekter. Den dyreste spiller, David Carmo, blev hentet i Braga sidste sommer for 20,3 millioner euro.

Alligevel er Porto fortsat konkurrencedygtig med Benfica og Sporting i det lange løb. Man har vundet den portugisiske liga fire gange i de seneste 10 år og er jævnligt med i forårets faser af Champions League eller Europa League.

Flashscore
Flashscore

Lille

+375,14 millioner euro

Det vil måske komme som en overraskelse for nogle, men den nu tidligere sportsdirektør Luis Campos' systematiske arbejde i klubben bærer frugt.

Manden, der gjorde et fantastisk stykke arbejde i Monaco, har også skabt sig et navn i det nordfranske.

Se blot på de rekordstore salg i perioden: Victor Osimhen fører Napoli til mesterskabet og er nu en angriber, der er 100 millioner euro værd, hvis ikke mere. Rafael Leao og målmanden Mike Maignan hjalp AC Milan til titlen i sidste sæson.

Sven Botman er udset til at blive en vigtig brik i Newcastles jagt på Premier League-eliten, ligesom Eden Hazard engang var det i Chelsea.

Måske er det kun Nicolas Pepe, der ikke har formået at bakke sin enorme transfersum op med store præstationer efter skiftet til Arsenal.

Men Lille har andre spillere, der er klar til at blive sendt ud i verden. En af dem er den canadiske angriber Jonathan David. Det franske hold brugte rekordstore 27 millioner euro for at hente ham fra Gent i 2020. I dag vurderes hans værdi til det dobbelte.

Det er kort sagt sådan, at Lille-faktoren fungerer. Og ligesom spillerne forsvinder, så forsvinder også de sportsligt ansvarlige.

Træner Christophe Galtier, der vandt sin første mesterskabstitel med Doges i 10 år, er via Nice røget til PSG, hvor han igen har knyttet sig til sin gamle ven Campos, hvis tjenester den parisiske klub også har sikret sig.

Flashscore
Flashscore

RB Salzburg

+ €359,14 millioner

Det efterhånden berømte akademi nær Mozarts hjemby er et af de bedste i verden. Ja, at opbygge en europæisk talentfabrik kostede hele 60 millioner euro. Men se blot på klubbens overskud over de sidste 10 år. S

alzburg kunne bygge fem mere af den slags og stadig have masser af penge tilbage. Red Bulls netværk fra Europa til Afrika og Brasilien fungerer. Uddannelse, scouting, gode træningsbetingelser og supermoderne teknologi er med til at forberede fremtidens verdensstjerner.

Og det er ikke nogen overdrivelse. Erling Haaland, Sadio Mane, Naby Keita, Dayot Upamecano, Karim Adeyemi og mange andre har fået den nødvendige oplæring her. Klubbens strategi om at stille et førstehold fyldt med unge håbefulde spillere med et par erfarne spillere oveni betaler sig.

Salzburg har allerede to afgange på plads til sommer med Benjamin Sesko, der skifter til Leipzig for 24 millioner euro og Nicolas Seiwald for 20 millioner euro. Desuden udnytter klubben samarbejdet med andenholdet Liefering som et sted, hvor deres teenagere bliver introduceret til voksenfodbold.

Udover spillerne sender RB-mærket også trænere ud i verden. For blot at nævne nogle få: Jesse Marsch (Leipzig og Leeds), Marco Rose (Mönchengladbach, Dortmund, Leipzig), Adi Hutter (Bern, Frankfurt, Mönchengladbach) og Roger Schmidt (Leverkusen, PSV, Benfica).

Flashscore
Flashscore