Analyse: Derfor er Pedri den vigtigste spiller for Luis Enrique

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Analyse: Derfor er Pedri den vigtigste spiller for Luis Enrique
Pedri vandt OL-sølv med det spanske U23-landshold i Tokyo i august sidste år.
Pedri vandt OL-sølv med det spanske U23-landshold i Tokyo i august sidste år.
Profimedia
Luis Enrique er ikke bleg for at sætte sin lid til unge spillere. Ved EM sidste sommer var Pedri en stor profil for Spanien, og det ser ud til igen at skulle blive tilfældet ved årets VM. Men Pedri er ikke bare en kreatør med rappe fødder - han udfører nemlig et stykke arbejde i begge ender af banen.

Da Spanien udraderede Costa Rica med 7-0 i gruppespillets første runde, var det godt nok Gavi, der løb med prisen som kampens spiller. Den 18-årige Barça-midtbane, én af de rekordmange teenagere ved årets VM, kom på måltavlen og satte rekorder. Men han var også blot én af tre teenagere, der fik spilletid på Luis Enriques spanske mandskab. 

En af de andre var 19-årige Pedri, som siden er fyldt 20. Mens Gavi endnu ikke havde fået debut på Barcelonas førstehold, så løb Pedri faktisk allerede rundt som starter på det spanske landshold for halvandet år siden, da EM blev afviklet i sommeren 2021.

Og han var allerede her en profil, selvom han blot havde én sæson som førsteholdsspiller Barcelona på CV'et. Faktisk leverede han så stor en præstation, at han blev valgt til turneringens hold som eneste spanier, på midtbanen sammen med danske Pierre-Emile Højbjerg og den italienske EM-vinder Jorginho.

Siden da har Pedri været gennem en skadesplaget sæson, men han har i denne sæson igen været en profil i Barcelona, der trods store fiaskoer i Champions League har set imponerende gode ud i La Liga, hvor de gik til VM-pause med en førsteplads i bagagen. 

Det kan man også godt forvente, at han bliver i Spaniens opgør mod Tyskland søndag aften. For Pedri har på meget kort tid udviklet sig til en nøglespiller, der dikterer tempoet såvel som bidrager i det defensive arbejde - for Barcelona såvel som for Spanien. 

Involveret i det hele

Selvom Pedri altså hverken kom på scoringstavlen eller blev noteret for noget oplæg i Spaniens afklapsning af Costa Rica, så fik den 20-årige midtbanespiller alligevel sat et stort aftryk på kampen. Igen og igen var han involveret i farlige situationer på banens sidste tredje, og han strøede om sig med flotte afleveringer, særligt til Marco Asensio, der ellers til daglig optræder for rivalerne fra Real Madrid

Det er i det hele taget lidt af en kometkarriere Pedri har gjort sig. Det er kun lidt mere end fire år siden, at Pedri rykkede fra Laguna til Las Palmas og et års tid senere kom debuten så på førsteholdet på Gran Canaria-mandskabet.

Og så gik det ellers hurtigt for Pedri. En måned efter debuten blev han yngste målscorer i Las Palmas' historie, og et år senere debuterede han for selveste FC Barcelona. Med andre ord fra ungdomsspiller i den ukendte Tenerife-klub Laguna til FC Barcelona på cirka to år. 

Derfor er det tankevækkende, hvor hurtigt Pedri har etableret sig som en nøglespiller i både Barcelona og på det spanske landshold, for der er altså ikke tale om en spiller, der har brugt årevis på at slibe sin fodboldkunnen på de fineste fodboldakademier i Spanien - nærmest tværtimod var Pedri nærmest ukendt som ungdomsspiller og er nærmest vadet direkte ind på førsteholdet i både Las Palmas og Barcelona. 

Pedri styrede slagets gang mod Costa Rica, og det vil han formentlig også forsøge at gøre i søndagens opgør mod Tyskland.
Opta by Stats Perform

Alligevel er Pedri altså involveret i nærmest det hele. Det er han for Spanien, og det er han for Barcelona. For sidstnævnte kan det nævnes, at han har den suverænt højeste såkaldte xGBuildup i La Liga - en statistik der kigger på, hvor mange forventede mål (expected assists) der genereres i spilsekvenser, hvor Pedri er involveret, men hvor Pedri hverken står for afslutningen eller afleveringen umiddelbart før afslutningen. Med andre ord altså en statistik, der kan give et fingerpeg om, hvor involveret en spiller er i spillets opbyggende faser. 

Her er Pedri i denne sæson allerede på 12,15 ifølge tal fra hjemmesiden Understat. Aurélien Tchouaméni kommer tættest på i La Liga med 7,66. Til sammenligning ligger Marco Verratti på 12,20 i Ligue 1 for PSG. Tallet bliver kun en anelse bedre for Pedri, hvis man inkluderer sekvenser, hvor Pedri har stået for afslutningen eller oplægget til afslutningen, og det afslører altså Pedri som en spiller, der er enormt meget involveret i det opbyggende spil, men ikke nødvendigvis afslutter angrebene. 

Samme rolle spiller Pedri for Spanien, og søndag aften kan han altså forventes at diktere tempoet mod Tyskland, som han gjorde det i kampen mod Costa Rica, hvor han sugede spillet til sig og sørgede for at accelerere spillet, når der var anledning hertil. 

Tager gerne arbejdshandskerne på

Mens Pedri faktisk startede seniorkarrieren som en decideret offensiv midtbanespiller, endda ganske ofte spillet på venstre- såvel som højrekanten, så er der ingen tvivl om, at han nu har udgangspunkt ligeså dybt i banen som eksempelvis hans cheftræner på klubplan, Xavi, gjorde det som aktiv. 

Pedri er central midtbanespiller - med alt hvad der hører sig til. For han er nemlig heller ikke bange for at tage arbejdshandskerne på og gøre det beskidte arbejde. 

I sin første sæson i Barcelona blev han kendt for sit store løbepensum og sine dedikerede tilbageløb, selvom det altså ved første øjekast så ud til, at spidskompetencer lå i spillets mere offensive faser. 

Den udvikling har Pedri kun fortsat og selv i en kamp, som Spanien dominerede fuldkommen mod Costa Rica, fik den ellers vævre midtbanemand sat to vellykkede tacklinger ind. I La Liga er billedet det samme. 

Med 86 afleveringer på ikke engang times fodbold var Pedri dybt involveret i det spanske spil mod Costa Rica.
Opta by Stats Perform

For i denne sæson er der nemlig ingen Barcelona-spillere, der har været involveret i flere tacklinger end Pedri. Med 20 tacklinger, hvoraf de 11 er blevet vundet, er det kun Sergio Busquets og Frenkie de Jong, der kan være med, begge også med 20 tacklinger. Det viser tal fra FBRef. Altså, en egentlig defensiv midtbanespiller i Busquets og en dynamisk og fysisk imposant spiller i Frenkie de Jong, som sågar har spillet centerback flere gange i karrieren. 

Igen til sammenligning har førnævnte Aurélien Tchouaméni været involveret i 27 tacklinger for Real Madrid, men franskmanden spiller altså både dybere for hovedstadsklubben og har en fysik, som Pedri på ingen måde kan matche. Tallene indikerer altså, at Pedri er meget mere end en letbenet midtbanekreatør. 

Parret med holdkammeraterne fra Barcelona, føromtalte Gavi, der om muligt har endnu større løbepensum og under alle omstændigheder er mere aggressiv i sin spillestil end Pedri, og Sergio Busquets, en af historiens bedste defensive midtbanespillere, kan den centrale tyske midtbane altså se frem til noget af en mundfuld, når de søndag aften møder Spanien i gruppespillets anden runde.

Kampen sparkes i gang klokken 20 dansk tid.