Agenturer er oppe at tottes over kinesisk dopingsag

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Agenturer er oppe at tottes over kinesisk dopingsag

Der er enighed over håndteringen af den omstridte dopingsag.
Der er enighed over håndteringen af den omstridte dopingsag.BEATA ZAWRZEL/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Det Amerikanske Antidopingagentur (Usada) retter onsdag skarp kritik mod Det Internationale Dopingagentur (Wada).

Det sker, efter at Wada har udgivet et dokument, som sammenfatter dets håndtering af en sag om kinesiske svømmere under OL i Tokyo i 2021.

Wada har været under kritik, siden den amerikanske avis The New York Times i sidste måned skrev, at 23 kinesiske svømmere blev testet positiv for stoffet trimetazidin (TMZ) forud for OL i Tokyo i 2021.

Svømmerne fik alligevel grønt lys til at deltage i konkurrencen efter en kinesisk undersøgelse.

Wada godtog resultaterne af den kinesiske undersøgelse, hvor det fremgik, at svømmerne uforvarende var blevet udsat for stoffet. Sagen blev derfor ikke offentliggjort.

I et "ofte stillede spørgsmål"-dokument, som blev udgivet for nogle dage siden, siger Wada, at der var "stærke indikationer på, at disse tilfælde af positive tests tydede på en gruppekontamination".

"Sagens fakta og efterretningsarbejde peger på en koordineret og intentionel doping af svømmerne. Wada skulle have iværksat en undersøgelse af de positive resultater af dopingtest," lyder det onsdag fra Usada.

"Men det gjorde det ikke og svigtede dermed alle de atleter, der var stoffri."

En talsperson for Wada siger, at agenturet står ved indholdet i dets "ofte stillede spørgsmål"-dokument, og at det "har fulgt alle forskrifter i undersøgelsen af sagen".

"Med grundlag i videnskaben og verificerede fakta såvel som ekstern juridisk rådgivning, har Wada besluttet ikke at tage sagen, som ville være tabt på forhånd, til Den Internationale Sportsdomstol," lyder det i en udtalelse fra Wada-talspersonen.

"Vi har ikke set nogle beviser, som kan ændre vores holdning. Meget seriøse og injurierende anklager bliver fortsat rettet mod Wada uden så meget som en antydning af beviser. Wada afviser fortsat anklagerne som værende fuldstændigt ubegrundede."

Usadas 16 sider lange dokument, som blev udgivet onsdag, fremlægger en række bekymringer om Wadas håndtering af sagen.

Wada sagde i sidste uge, at det ville iværksætte en uafhængig gennemgang af sagen, efter at Usada efterspurgte et hovedeftersyn af det globale agentur for at genoprette tilliden til agenturet før OL i Paris til sommer.

"Den her insisteren på halve sandheder og selviske rationaliseringer efter at have mislykkedes med at følge sine egne regler er dybt bekymrende," lyder det fra Usada.

"De, som sætter en ære i retfærdig konkurrence, er forsat aldeles utilfredse med de svar, som Wada har givet angående dets håndtering af sagen om de 23 positive test."