Pogacar jagter nyere tids vildeste klassikerforår: Han er nutidens kannibal

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Pogacar jagter nyere tids vildeste klassikerforår: Han er nutidens kannibal

Danske Mattias Skjelmose var næstbedste mand på målstregen i onsdagens La Flèche Wallone.
Danske Mattias Skjelmose var næstbedste mand på målstregen i onsdagens La Flèche Wallone.ASO/Billy Ceusters
18 gange i år har Tadej Pogacar stået på startstregen til enten en etape eller et endagsløb. 10 af gange har han været første mand over målstregen.

Det giver en sejrsprocent på 55,6 - en fuldstændig uhørt succesrate i moderne landevejscykling. Dertil kan tilføjes, at begge etapeløb, hvor han vandt tre etaper i hver, også blev vundet samlet.

Sloveneren er et unikum, og selv om den absolutte verdenselite er til start i søndagens sidste forårsmonument, Liège-Bastogne-Liège, hviler alle øjne på Pogacar.

"Jeg kan ikke huske en mand i nyere tid, der har været så suveræn, overlegen og overskudsagtig, ikke siden Merckx," siger Christian Moberg, sportsdirektør hos Coloquick og ekspert hos TV 2 Sport.

"Det er altid farligt at sammenligne mellem gamle dage og nutid, men vi kan godt kalde ham nutidens kannibal (Eddy Merckx' kælenavn, red.)."

En sejr i søndag vil give ham fuld plade i den Ardenner-uge, som dækker over klassikerne Amstel Gold Race, Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

Det har kun afdøde Davide Rebellin i 2004 og Philippe Gilbert i 2011 præsteret tidligere. Men Pogacar kommer ikke kun med de to sejre i rygsækken. Den er spækket med endnu flere dugfriske forårstriumfer.

Inden sejren i Amstel snuppede han også andet monument, Flandern Rundt, i overbevisende stil.

Hos de fleste bookmakere får man end ikke sine penge to gange retur, hvis Pogacar vinder søndag i Liege. Og oddset var endnu lavere i midtugen, da han vandt Flèche Wallonne foran danske Mathias Skjelmose.

Skal man tro danskeren, så er det helt berettiget, at Pogacar gøres til tårnhøj favorit.

"Jeg fortalte dansk tv, at jeg ville være taknemmelig for en andenplads efter Tadej. Og med den måde han kører på for tiden og uden uheld, føles min andenplads som en sejr blandt os andre," lød det fra Skjelmose til Cyclingnews efter Flèche Wallonne.

Christian Moberg mener da også, at Pogacar er en større favorit søndag, end han kan huske nogen nogensinde har været i løbet.

"Han er så stor favorit, at man nærmest ikke kan pege på andre," mener eksperten, som dog håber, at konkurrenterne spottede antydningen af en åbning i Pogacars panser i seneste løb.

"Jeg synes, han kørte lidt mere defensivt i Flèche Wallonne. Jeg ville også notere mig, at han ikke var så overlegen op ad Mur de Huy (finalebakken, red.) som vanligt. De andre skal selvfølgelig forsøge at presse ham."

"Lige nu kan jeg bare ikke se, hvordan de skal slå ham. Men når han får en offday, skal alle de andre hold være klar. De skal håbe, han ikke er helt flyvende, og at benzinen måske er ved at slippe bare en smule op efter et langt forår."

I sportens verden hører man ofte ordet "metaltræthed" blive anvendt om hold eller personer, der har vundet meget. Det har Pogacar i den grad, men han er ingenlunde mæt.

"Hverken for mig eller andre bliver det nogensinde kedeligt at køre først over målstregen," sagde han til Cyclingnews efter sejren i midtugen.

"Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg er i så god form lige nu, og jeg vil elske at dyrke denne sport," så længe jeg kan.

Christian Moberg håber, at konkurrenterne vil åbne søndagens løb tidligt, spille stærke kort ud og forsøge med alt, hvad de har, at stække den 24-årige Pogacar.

Men går det, som han og mange andre forventer, skal man som cykelelsker også bare nyde at opleve en af sportens største nogensinde.

"Der har været rigtig mange gode cykelryttere gennem tiden, men jeg har ikke se nogen i nyere tid, der har været så komplet som ham. Han kan vinde alt," siger Moberg.