Morten Stig Christensen ærgrer sig: EHF må arbejde på europæiske regnestykker

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Morten Stig Christensen ærgrer sig: EHF må arbejde på europæiske regnestykker

Morten Stig Christensen ønsker nemmere adgang til Europa
Morten Stig Christensen ønsker nemmere adgang til EuropaDansk Håndbold/Jan Christensen
De bedste kvindelige håndboldklubber har problemer med at få regnstykkerne til at hænge sammen, når de spiller i Europa.

Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) uddeler så få præmiepenge, at de kun dækker en del af udgifterne.

Formand i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen, kan godt frygte, hvor det kan ende henne, hvis flere danske klubber ligesom Viborg HK må fravælge at spille europæisk.

"Det er brandærgerligt for dansk håndbold, og især at det er Viborg, som på kvindesiden er en traditionsklub, der tidligere har været en magtfaktor og lavet store resultater".

"Når det er sagt, så har jeg også fuld forståelse for, at ledelsen i Viborg har været nødt til at tage nogle forbehold, så de ikke kigger ind i et gigantisk underskud", siger Morten Stig Christensen.

"Nu har Viborg takket nej. Der er andre klubber, der overvejer det samme. Helt overordnet er det også ærgerligt, hvis vi skal have håndbolden yderligere bredt ud i Europa og til at stå stærkt i Europa", siger DHF-formanden.

Han peger på, at de internationale kampe er med til at udvikle spillere til at kunne præstere på et højere niveau.

Viborg HK kvalificerede sig i den netop afsluttede sæson til European League sammen med Ikast og Nykøbing Falster, mens Team Esbjerg og Odense igen skal spille Champions League.

Viborg HK har vurderet, at det ville koste 700.000 kroner at deltage i næste sæsons European League, hvilket fik klubben til at trække sig.

København Håndbold har som det eneste hold i den danske liga ønsket at overtage pladsen - til trods for en forventning om et underskud på den europæiske deltagelse.

De store udgiftsposter er udebaneturene, mens EHF stiller en række krav til kampene på hjemmebane.

"Fra EHF's side er man nødt til at kigge på, om man kan skære ned på omkostningerne til klubberne, for fortsætter tendensen, så smuldrer hele idéen med, at de næstbedste og tredjebedste hold skal spille europæisk".

"Så bliver det en relativ lille loge, der drager ud i Europa fra den danske liga, og det vil være ærgerligt, hvis det bliver taget væk fra klubberne", siger DHF-formanden.

Han peger på, at EHF kunne lempe kravene, og man kunne overveje, hvor mange hold, der skal deltage i turneringerne for at begrænse antallet af dyre udebanerejser.

Morten Stig Christensen oplever en stor interesse for kvindehåndbolden i Europa og nævner Final 4-stævnet i Champions League, der for nylig trak et rekordstort publikum på 20.000 tilskuere i Budapest.

Hverdagen ude i klubberne er dog ikke altid lige så festlig, og der skal tænkes alternativt for at få pengekassen til at stemme, hvis deltagelsen i EHF's turneringer skal løbe rundt.

Det er blandt andet lykkedes for Team Esbjerg at få overskud på Champions League ved at sælge sponsorpladsen på trøjerne særskilt til de internationale kampe.

Morten Stig Christensen opfordrer de danske klubber til at tænke i den slags baner.

"Der er ikke nogen trylleformular for klubberne. Det er hårdt arbejde. Det har det altid været, og det vil det formentlig fortsat være. Jeg hilser det velkomment, når klubberne finder alternative kilder til at dække deres udgifter".

"Hvis de ikke kan det, så kan vi komme i en situation, hvor der bliver færre danske hold i Europa. Vi kan dårligt give pladserne videre til holdene længere nede i tabellen, for der er økonomien formentlig ikke bedre", siger han.

Ritzau har været i kontakt med EHF's marketingdirektør David Szlezak, der er ansvarlig for EHF's klubturneringer.

Szlezak havde ikke umiddelbart mulighed for at svare på spørgsmål om økonomien i Champions League og European League.