Thomas Frank og Brentford overpræsterede stort med ligaens mindste lønbudget

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Thomas Frank og Brentford overpræsterede stort med ligaens mindste lønbudget

Thomas Frank styrede i denne sæson Brentford til en placering i tabellens øverste halvdel. London-klubben sluttede således som nummer ni.
Thomas Frank styrede i denne sæson Brentford til en placering i tabellens øverste halvdel. London-klubben sluttede således som nummer ni.Ben Stansall/AFP
Trods ligaens to mindste lønbudget præsterede både Brentford, med danske Thomas Frank ved roret, og Brighton & Hove Albion store sæsoner i den forgangne udgave af Premier League. Omvendt så det anderledes skidt ud for Chelsea, der med ligaens største lønudgifter end ikke opnåede en europæisk plads i tabellen.

Der er lavet adskillige studier, der har fundet en statistisk signifikant sammenhæng mellem, hvor mange penge sportshold bruger på lønninger, og hvor godt de så klarer sig rent sportsligt. Formlen på succes kunne derfor virke overvejende nem: Brug nogle flere penge på lønninger.

Men der vil altid være hold, der overrasker både positivt og negativt. Det har i allerhøjeste grad også været tilfældet i årets Premier League-sæson, hvor et par mandskaber helt og aldeles har overgået forventningerne set ud fra et økonomisk perspektiv, mens et par også har skuffet helt ekstremt.

Særligt to mandskaber skiller sig positivt ud, når man ser på det opnåede resultat stillet overfor lønbudgettet, og det er samtidig også de to mandskaber, der har betalt suverænt færrest penge per point opnået.

Omvendt er der især ét mandskab, der i de to forgangne transfervinduer har brugt svimlende summer, som sportsligt slet ikke kunne leve op til deres økonomiske forudsætninger, og derfor også har betalt uhyggeligt mange penge for hvert point, de har samlet ind undervejs.

Thomas Frank i toppen – igen 

Ikke overraskende er det, ifølge oplysninger fra hjemmesiden Capology, Brentford, der har ligaens mindste lønbudget. Det var også tilfældet i seneste sæson, hvor Brentford som nyoprykkere klarede frisag og blev nummer 13, altså en placering i tabellen, der var syv positioner højere, end lønbudgettet egentlig berettigede til.

Igen i denne sæson har Brentford langt, langt oversteget de økonomiske forudsætninger for sportslig succes, for med niendepladsen er Thomas Frank og Co. sluttet hele 11 pladser bedre, end hvad økonomien skulle indikere.

Chelsea havde en ekstremt skuffende sæson med en 12. plads.
Chelsea havde en ekstremt skuffende sæson med en 12. plads.Datawrapper

Det er dog ikke den største overpræstation, for den tilhører nemlig Brighton & Hove Albion. Ifølge Capology har den sydengelske klub faktisk skåret en del i lønbudgettet de seneste sæsoner, fra 451 millioner kroner i 2020-2021-sæsonen til i denne sæson kun at bruge 358 millioner kroner på lønninger, ligaens næstmindste lønbudget.

Alligevel blev det altså til en ekstremt imponerende sjetteplads, og dermed adgangsbillet til europæisk fodbold for Roberto De Zerbis velspillende mandskab, der altså har overpræsteret i den sportslige tabel med hele 13 placeringer sammenlignet med den økonomiske tabel.

Fem millioner per point

Ligeledes imponerer både Brentford og Brighton & Hove stort, hvis man kigger på point vundet i løbet af sæsonen i stedet for blot at kigge på ligatabellen. For med henholdsvis 59 og 62 point indhentet i løbet af sæsonen, har de to mandskaber betalt suverænt mindst i løn per point vundet.

Ikke engang fem millioner danske kroner har Brentford således skullet bruge i lønninger for at vinde et point, mens Brighton & Hove brugte cirka 5,8 millioner kroner per point indsamlet. Mens Fulham ikke overraskende også præsterer flot, med 9,3 millioner kroner per point, så er det fjerdebedste mandskab måske mere overraskende.

Her skal man nemlig finde Newcastle United, der trods det saudiske indtog fortsat blot har ligaens niendestørste lønbudget, overgået af klubber som West Ham United og Aston Villa og praktisk talt på niveau med Everton, der nær var rykket ud af den bedste engelske række.

Eddie Howe formåede nemlig at hente imponerende 71 point og bringe Newcastle i det fineste europæiske klubselskab, Champions League, hvorfor klubbens saudiske ejere kan glæde sig over kun at have betalt 9,8 millioner kroner i lønninger for hvert point, Eddie Howe skaffede til The Magpies.

Dyr fornøjelse for amerikansk ejer

I den anden ende af skalaen skal et par nedrykkere og en engelsk hovedstadsklub findes. For mens Leeds United med ligaens fjerdemindste lønbudget måske kunne forventes at kæmpe for overlevelse, så var det anderledes overraskende, set fra det økonomiske perspektiv, at Leicester City og Southampton skulle rykke ud.

Således sluttede Southampton allersidst i ligaen med det 14. største lønbudget, mens Leicester City skuffede enormt og blev nummer 18 med ligaens 11. største lønbudget, blot syv år efter klubbens vilde mesterskab. Begge mandskaber måtte betale mere end 20 millioner kroner for hvert point, de indsamlede undervejs.

Todd Boehly måtte punge svimlende summer ud for hvert enkelt point.
Todd Boehly måtte punge svimlende summer ud for hvert enkelt point.Datawrapper

Værst var sæsonen dog for Chelsea. Efter Todd Boehly i juni 2022 overtog London-klubben, er der blevet handlet for svimlende summer, og det har også medført ligaens største lønbudget lydende på vanvittige 1,85 milliarder danske kroner årligt.

Alligevel blev det til en placering som nummer 12 i tabellen, ikke i nærheden af de europæiske pladser, og med flere trænerfyringer undervejs startende med succestræneren Thomas Tuchel, der ellers havde bragt en Champions League-titel til Stamford Bridge. Med blot 44 point i sæsonen måtte Boehly altså punge helt sindssyge 42 millioner kroner ud i lønninger for hvert point, og amerikaneren vil utvivlsomt forvente, at der bliver leveret en markant bedre præstation på grønsværen i næste sæson taget lønbudgettet i betragtning.