Sådan var Citys og Arsenals pardans frem til sidste runde af højspændt Premier League

Bukayo Saka fra Arsenal kæmper om bolden med Kevin De Bruyne fra Manchester CityAFP
Søndag afsluttes det sidste kapitel i en drønspændende Premier League-titelkamp mellem Manchester City og Arsenal - en tvekamp, der uden tvivl vil gå over i historien som en af de mest underholdende.

Mens Tyson Fury og Oleksandr Usyk kæmpede om boksernes sværvægtskrone i Saudi-Arabien lørdag aften, med ukrainske Usyk som sejrherre, har City og The Gunners selv haft sig en solid slagudveksling i toppen af ligaen hele sæsonen.

Selvom Liverpool også havde noget at skulle have sagt, før de sank nedad i tabellen i slutfasen, befinder vi os nu på sæsonens sidste dag med et "two-horse race" - et scenarie, der ikke ses alt for ofte.

Forud for søndagens sidste kampe er her nogle afgørende øjeblikke fra  2023/24-sæsonen.

Declan Rice ankommer til Emirates

15. juli 2023

Ingen klub i landet ville rynke på næsen af signingen af Declan Rice, men der var da nogle på det tidspunkt, der løftede et øjenbryn eller to over midtbanespillerens transfergebyr på en snas over 900 millioner kroner.

Nogle mente faktisk, at prisen for den engelske landsholdsspiller var alt for høj, og at pengene kunne være gået til andre områder af truppen, der krævede dybde, især på de mere offensive positioner.

Men den tidligere West Ham-kaptajn kom godt fra start og har vist sig at være en kalkuleret økonomisk risiko, der var værd at tage.

Selv om han ikke nødvendigvis var den eneste manglende brik, der kunne have hjulpet Arsenal over stregen i sidste sæson, var hans konsistens og pålidelighed i alle facetter af midtbanen åbenlys at se, og The Gunners har været sværere at bryde ned og spille igennem siden Rice' ankomst.

Declan Rice fra Arsenal klapper af fansene
Declan Rice fra Arsenal klapper af fanseneAFP

Han har opbygget et fantastisk forhold til Arsenals anfører Martin Ødegaard på midten, og han er ren verdensklasse i forhold til at dække af, når det er nødvendigt, foran William Saliba og Gabriel i forsvaret.

Han har også bidraget længere fremme på banen i løbet af sæsonen og har lavet syv mål og otte assists inden den sidste kamp - det bedste udbytte nogensinde for den 25-årige indtil videre i hans karriere.

Arteta får skovlen under Guardiola

Arsenal 1-0 Manchester City - 8. oktober 2023

Mikel Arteta fik endelig sin første sejr som manager over Manchester City i Premier League, da Gabriel Martinellis sene scoring gav Arsenal en 1-0-sejr over mestrene, og Pep Guardiolas mandskab således måtte indkassere to liga-nederlag på stribe for første gang siden december 2018.

Pep Guardiola og Mikel Arteta på sidelinjen under kampen mellem Arsenal og Manchester City på Emirates Stadium.AFP

Guardiolas hold tog i starten kontrollen på Emirates Stadium, hvor Joško Gvardiol måtte se et forsøg blive reddet på stregen af Declan Rice, og Nathan Aké skød over, inden Arsenal slog til.

Martinellis skud i anden halvleg rikochetterede fra Aké og gik forbi Ederson og røg ind i netmaskerne, hvilket sikrede The Gunners en stor sejr og sendte dem op på samme niveau som Tottenham på det tidspunkt.

De to hold spillede efterfølgende uafgjort 0-0 i returkampen senere i marts, hvilket betød, at Artetas mænd slet ikke har tabt point til deres største titelrivaler i Premier League i denne omgang.

Manchester City snubler

Aston Villa 1-0 Manchester City - 6. december 2023

Citys Premier League-ambitioner så ud til at få et stort knæk, da de forlod Villa Park med nul point i december.

Formstærke Aston Villa var ikke til at holde tilbage i Premier League - og truede endda selv med at vinde titlen - og de forlængede deres bemærkelsesværdige stime af hjemmesejre i ligaen til 14 kampe med en fortjent 1-0-sejr over de regerende mestre.

Det fik alarmklokkerne til at ringe hos fans i den blå halvdel af Manchester, da deres formnedgang betød, at de nu havde spillet fire Premier League-kampe uden sejr for første gang i mere end syv år.

Aston Villa v Man City kampstatistik
Aston Villa v Man City kampstatistikOpta by StatsPerform

De 22 skud, Villa affyrede mod Edersons mål, var det højeste antal, Guardiola nogensinde har set sit hold modtage, siden han overtog klubben, mens hans hold - som var uden den dominerende Rodri eller den forrygende Kevin De Bruyne på midtbanen - kun mønstrede to forsøg på mål som svar.

Alligevel viste det sig at være noget af et wake-up call for Cityzens, som ikke har tabt i Premier League siden det resultat, og som siden kun har oplevet et nederlag på straffespark i returkampen mod Real Madrid i Champions League-semifinalen.

Kong Kevin vender tilbage

Newcastle 2-3 Manchester City - 13. januar 2024

City-fans (og fantasy-fodboldmanagere) jublede, da stjernespilleren De Bruyne endelig vendte tilbage til førsteholdet i begyndelsen af januar, og belgieren kom da også tilbage med et brag.

Efter en lang pause på fem måneder på grund af en haseskade, som han pådrog sig i sæsonens første kamp, havde KDB fået nogle minutter på banen tidligere på ugen med et kort indhop i Citys 5-0 sejr over Huddersfield i FA Cuppen.

Men han gemte sit bedste til sin tilbagevenden til ligaen. Da City var bagud 2-1 på St. James' Park efter 70 minutter, satte Guardiola De Bruyne på banen, og han ændrede øjeblikkeligt kampen.

Manchester Citys belgiske midtbanespiller #17 Kevin De Bruyne (C) jubler efter at have scoret deres andet mål mod Newcastle.AFP

Midtbanespilleren listede sig forbi  sine modstandere og sendte et velplaceret skud gennem Fabian Schärs ben og ind i det nederste hjørne inden for fem minutter på banen, før han senere lagde en smuk assist til Oscar Bobb i overtiden for at sikre tre ekstremt vigtige point på udebane.

Gunners' målsult vokser

Februar til marts 2024

Da sæsonen 2023/24 var ved at være slut mellem de to hold, så målforskellen ud til at blive mere og mere vigtig indtil de sidste par uger, hvor Arsenal havde alle kortene på hånden, selv om de ikke havde en udpræget centerforward på holdet.

Intet andet tidspunkt i sæsonen opsummerer årsagen til deres overlegne målforskel end perioden fra starten af februar og ind i marts.

Efter at have banket Crystal Palace 5-0 i januar blomstrede en eftertrykkelig sejrsstime op i februar med masser af målfester.

Arsenals engelske midtbanespiller #07 Bukayo Saka (C) jubler efter at have scoret deres andet målAFP

I løbet af den periode scorede Arsenal tre gange mod Liverpool, seks gange mod West Ham og yderligere fem gange mod Burnley.

På trods af et choknederlag til Porto i Champions League i mellemtiden forblev deres hjemlige form forrygende, da de derefter slog Newcastle 4-1 og smadrede Sheffield United 6-0 på Bramall Lane.

Arsenal driller danskerhold

Arsenal 2-1 Brentford - 9. marts 2024

Arsenal hentede en vigtig sejr mod Brentford, jovist, men det handlede også om måden, sejren kom i hus på.

The Gunners kom tidligt foran ved Declan Rice. Alligevel udlignede Brentford kort efter på et mål af Yoane Wissa, der udnyttede en forfærdelig fejl af Aaron Ramsdale i målet, som spillede, fordi den udlejede David Raya ikke var berettiget til at spille mod sin moderklub.

Arsenals tyske midtbanespiller #29 Kai Havertz fejrer, at han scorede holdets andet mål mod BrentfordAFP

Spændingen var enorm, da kampen gik ind i slutfasen. I det 86. minut steg indskiftede så Kai Havertz til vejrs og scorede sejrsmålet, som sendte Arsenal til tops i tabellen for første gang siden december.

Det sene mål fik taget til at lette på Emirates, og den dramatiske sejr viste både Arsenals modstandskraft og deres evne til at skabe resultater, selv når de ikke spiller op til deres bedste - en evne, som alle ægte titeludfordrere har brug for.

Villa er skurkene igen

Arsenal 0-2 Aston Villa - 14. april 2024

Arsenal mistede kontrollen over Premier League-titelkampen efter de blev slået 2-0 på Emirates Stadium af Aston Villa, hvilket afsluttede The Gunners' sejrsstime på fem kampe på eget græs i ligaen.

The Gunners var ukarakteristisk nok næstbedst i hele kampen, men havde stadig en chance for at snuppe alle tre point indtil de sidste 10 minutter.

Artetas mandskab fik da ikke clearet et hjørnespark, og Lucas Dignes bold på tværs af målet undgik Arsenal-forsvaret, så Leon Bailey kunne dukke op ved bageste stolpe og sende bolden i mål fra en spids vinkel i det 84. minut.

Aston Villas argentinske målmand #01 Emiliano Martinez tager et spark, mens resultattavlen viser det endelige resultat.AFP

De tre point til Villa blev sikret få minutter senere efter en hurtig kontra efter et Arsenal-hjørne, da Ollie Watkins spurtede frem og på udsøgt vis lobbede bolden over David Raya - og dermed sikrede sig tre vigtige point i top fire-kapløbet og i titelkampen som helhed.

Villa sikrede sig også den unikke ære at slå både Arsenal og City i denne sæson. Det kan ikke mange prale af.

Ingen tjenester fra naboerne

Tottenham 0-2 Manchester City - 14. maj 2024

Manchester City tog kontrol over deres egen skæbne og satte kurs mod den fjerde Premier League-titel i træk efter en hårdt tilkæmpet 2-0-sejr over Spurs, hvilket afsluttede en række på fire nederlag i træk på udebane på Tottenham Hotspur Stadium i processen.

En forvirrende atmosfære på banen bidrog til en mærkelig kamp i det nordlige London, hvor Tottenham-chefen Ange Postecoglou blev irriteret over antydninger om, at Spurs-tilhængerne ønskede, at deres hold skulle tabe denne kamp og forhindre ærkerivalerne Arsenal i at vinde titlen.

Manchester Citys norske angriber #09 Erling Haaland (C) skyder og scorer sit holds første målAFP

Affæren blev i sidste ende afgjort af to mål fra en Erling Haaland i topform, der bragte sin ligatotal op på 27 i denne sæson.

Tingene kunne have været meget anderledes. Ved 1-0 blev Ederson udsat for et grimt sammenstød med Cristian Romero og måtte efterfølgende lade sig udskifte med en hovedskade.

Ind kom reservekeeper Stefan Ortega, som leverede en række fremragende redninger - herunder en fremragende en-mod-en-redning på den normalt kliniske Heung-min Son - for at holde sit hold i front i en sprængfarlig affære af en kamp.

Ortegas statistik mod Spurs
Ortegas statistik mod SpursAFP/Opta by StatsPerform

Det førte til en række teatralske reaktioner fra Guardiola på sidelinjen, der på et tidspunkt krøllede sig sammen som et garnnøgle på sidelinjen.

Sejren efterlader City øverst i rækken, to point foran Arsenal, inden sidste dag i Premier League-sæsonen.