Kan Færøerne alligevel komme med til VM i Håndbold? Stor mystik om muligt wild card

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kan Færøerne alligevel komme med til VM i Håndbold? Stor mystik om muligt wild card

Elias Ellefsen á Skipagøtu i aktion mod Nordmakedonien
Elias Ellefsen á Skipagøtu i aktion mod NordmakedonienProfimedia
Det lykkedes ikke Færøerne at kvalificere sig til VM-slutrunden i Håndbold næste år, der skal afholdes i Danmark, Norge og Kroatien. Men nu viser det sig, at der måske alligevel kan være et smuthul til slutrunden for færingerne, der aldrig har kvalificeret sig til VM før i form af et wild card, som IHF (det Internationale Håndbold Forbund) uddeler. Men der hersker stor mystik om, hvordan man får fingrene i det wild card.

Skuffelsen var stor på Færøerne, da det ikke lykkedes, at kvalificere sig direkte til VM-slutrunden efter et sandt drama mod Nordmakedonien. Peter Bredsdorff-Larsens mandskab rejste ellers til Skopje med et syvmåls-forspring efter at man vandt den første kamp i Torshavn med 34-27.

Men i Skopje kom færingerne under et enormt tryk, og måtte lægge ryg til et nederlag på 34-26, som betød at den lille håndboldnation gik glip af VM-billetten med sølle ’et mål. 

Trods skuffelsen tog Peter Bredsdorff-Larsen nederlaget med oprejst pande.

”Vi vidste godt, at der ville blive kæmpe forskel på en hjemme-og udekamp, og det var også det, der skete. Vi var meget tilfreds efter vores hjemmekamp, men udekampen var på en af det mest frygtede udebaner i Europa med 7000 makedonere på lægterne i Skopje. Og det var en stor mental mundfuld for mange af vores spillere, hvor mange spiller i de næstbedste divisioner rundt omkring i Europa”, siger han til Flashscore.dk

Nu viser det sig imidlertid, at der måske alligevel kan være en mulighed for Færøerne, at komme til deres allerførste VM-slutrunde. 31 ud af 32 startpladser til slutrunden er allerede blevet uddelt af IHF, hvoraf USA har fået et wild card. Den sidste plads ved slutrunden skal besættes af endnu et wild card, men det er svært at blive klog på, hvad kriterierne for det rent faktisk er. 

En animeret Peter Bredsdorff-Larsen
En animeret Peter Bredsdorff-LarsenProfimedia

Flashscore har ikke kunnet få svar på det spørgsmål fra IHF. Dansk Håndbold Forbund henviser gennem deres pressechef til, at det er et spørgsmål, som IHF skal besvare mens man ved EHF (Det Europæiske Håndbold Forbund) udtaler til Flashscore, at fra ”EHFs side er den første reserve til et wild card Montenegro baseret på deres rangering ved EM 2024”, et faktum som man ifølge Thomas Schöneich, EHFs Pressechef også har meddelt IHF.

Både Peter Bredsdorff-Larsen og Hallur Danielsen (en talsmand fra det færøske håndbold forbund) understreger den tvivl, der hersker i forbundet omkring det sidste wild card. ”Jeg har kun hørt, at wild cardet vil blive givet til et land, som ikke tidligere har været med til VM, og som har stor marketingtingsmæssig, kommerciel og sportslig attraktionsværdi, og det er helt sikkert kriterier, som vi opfylder”, siger Peter Bredsdorff-Larsen.

Hallur Danielsen skriver følgende til Flashscore i en sms. ”Vi tror, at det andet wild card vil gives til et land, som har muligheden og potentialet til at gøre det godt i turneringen og derudover vil håndboldinteressen i landet og antallet af fans også være kriterier. Vi forstår det også sådan at udviklingen af håndbold i landet også spiller ind, men i sidste ende handler det formentlig også om politik.”

Usikkerheden omkring kriterierne for uddelingen af wild cardet har fået forskellige håndbold forbund omkring i Europa til at starte en slags valgkampagne for, hvorfor lige netop de skal udvælges til wild cardet. 

Mange færøske håndbold-fans vil pynte på slutrunden
Mange færøske håndbold-fans vil pynte på slutrundenProfimedia

"På baggrund af den sportslige præstation fra alle dem, der ikke kvalificerede sig, er det klart, at Schweiz skal tildeles et wild card efter de to kampe mod Slovenien", siger Pascal Jenny, præsident for det schweiziske håndbold forbund (schweizerne røg ud efter straffekast til slovenerne)

Det er montenegrinerne nu ikke helt enige i. De siger "hovedargumentet for, at IHF bør udsende en særlig invitation til Montenegro, er det faktum, at af alle de landshold, der ikke kvalificerede sig til det kommende VM, var vi det bedst placerede hold ved EM", via en talsmand for det montenegrinske håndbold forbund til mediet "Cafe del Montenegro".

Også Serbien har meldt sig på banen efter at de røg ud i kvalifikationen mod Spanien: "Følelserne er blandede, fra glæde og stolthed til sorg over, at vi gik glip af direkte kvalifikation til VM. Jeg mener, at vi fortjener det endnu mere baseret på de præstationer, der blev vist i begge kampe mod et spansk hold, der har været en håndboldsupermagt i flere årtier", siger Milena Delic, præsidenten for det serbiske håndbold forbund ifølge Handball World. 

Det er uvist, hvornår uddelingen af et eventuelt sidste wild card foretages. Turneringen finder sted fra den 14. januar til den 2. februar 2025